Mijn paard zweet..... zout of elektrolyten?

Gepubliceerd op 27 oktober '24

Als de temperaturen oplopen in de zomer zweten paarden gemakkelijk. Soms zelfs zonder dat ze aan het werk zijn. Moeten ze wel aan de bak bij hogere temperaturen, loopt het zweet soms in straaltjes van hun lijf. Hierdoor verliezen ze vocht en mineralen. Hoe vullen we dit weer aan?

 

Lichaamstemperatuur

Een paard voelt zich het fijnst bij een temperatuur tussen de 10 en 15 graden. Zodra de temperatuur boven de 20 graden komt, krijgt het lichaam van het paard het al moeilijker om op de juiste lichaamstemperatuur te blijven. Voor oudere paarden, paarden met meer behang of paarden met een ziekte of aandoening is het lastiger de lichaamstemperatuur efficiënt te regelen.

 

Zweten

Wanneer een paard zweet verliest het vocht en zouten. Over het algemeen wordt dit door het voer en het drinkwater weer snel aangevuld. Maar wanneer een paard zich gaat inspannen kan de zweetproductie oplopen tot wel 15 liter per uur! Bij inspanning is het daarom verstandig het paard te helpen door zouten toe te voegen aan het rantsoen. Hierdoor worden de zouten in het lichaam weer aangevuld en gaat het paard ook meer drinken waardoor het vocht weer aangevuld wordt.

 

Zout

Zweet bevat verschillende zouten maar de voornaamste is Natriumchloride (NaCl), keukenzout. Daarom kun je prima gewoon keukenzout uit de supermarkt gebruiken. Let er wel op dat je keukenzout zonder jodium geeft aan je paard. Paarden krijgen namelijk al ruim voldoende jodium binnen uit de rest van het rantsoen. Je kan ook veevoederzout halen bij de fouragehandelaar.

 

Hoeveel zout moet ik geven

Hoeveel zout je moet geven is afhankelijk van hoeveel zout er al in het rantsoen zit en hoeveel jouw paard zweet. Als richtlijn naast een basis rantsoen kun je aanhouden dat je bij middelmatig zweten 5 gram en bij heftig zweten 10 gram zout per dag kan geven. Voor pony's ligt dit iets lager.

Wist je dat het schuim wat ontstaat bij veel zweten komt door de eiwitten in het zweet?

Zoutblok

Een zoutblok bestaat over het algemeen voor 95% uit NaCl, dus het keukenzout waar we het hierboven over hadden. Ook degene met een kleurtje waar zogezegd andere mineralen in zitten bestaat voor het overgrote deel uit NaCl. Het nadeel van een zoutblok is dat je geen idee hebt hoeveel en wanneer een paard het gebruikt. Er zijn paarden die het gewoon een heerlijke bezigheid vinden en het blok overmatig gebruiken, andere paarden komen er vrijwel nooit aan, zelfs niet na een zware training en veel zweten. Daarom gaat mijn voorkeur niet uit naar lik- of mineralenblokken. Meten is namelijk weten! Kies al helemaal niet voor smaakjes! Vaak zijn hier chemische bestanddelen voor de smaak en/of suiker aan toegevoegd, niet bevorderlijk voor de gezondheid dus!

 

Elektrolyten

Naast zout bevat zweet in mindere mate ook andere mineralen, elektrolyten genoemd. Deze heeft een paard ook in mindere mate nodig en wordt over het algemeen dan ook aangevuld door een goed basisrantsoen. Zweet jouw paard heel veel en heel vaak, dan is het verstandig een supplement met elektrolyten bij te geven. Let op dat hier geen ongezonde smaakmakers zoals suikers aan toegevoegd zijn.

 

Zout en PSSM

Voor paarden met PSSM is het toevoegen van zout extra belangrijk! Het compenseert kalium. Kalium is een mineraal wat onder andere samen met natrium zorgt voor de vochtbalans in het lichaam. Een te hoog niveau aan kalium kan leiden tot stijve/gespannen spieren en schrikerigheid. Kalium zit meestal in overvloed in ruwvoer in Nederland. Zout compenseert kalium, dus door zout toe te voegen aan het rantsoen wordt het kalium als het ware onschadelijk gemaakt. Heeft jouw paard PSSM voeg minimaal 15 gram zout per dag toe. Heb je het idee dat je paard meer nodig heeft kun je dit opvoeren naar 40 gram per dag.

 

Zout en insulineresistentie/ EMS/ hoefbevangenheid

Bij paarden met insulineresistentie, EMS en hoefbevangenheid is de insulinehuishouding verstoort. Dit heeft ook een negatieve invloed op samenwerking tussen natrium en kalium zoals genoemd in de vorige paragraaf. Ook hier helpt het toevoegen van zout (zonder jodium) aan het rantsoen. In het geval van insulineresistentie, EMS of hoefbevangenheid voeg minimaal 15 gram zout per dag toe. Heb je het idee dat je paard meer nodig heeft kun je dit opvoeren naar 40 gram per dag.

Deze website is VOOR jou en DOOR jou!

Vanwege mijn achtergrond als voedingsdeskundige voor paarden, weten steeds meer paardeneigenaren mij te vinden voor voedingsadvies en vragen over het voeren van hun paarden. Ik help graag want als er iets is wat ik graag doe, dan is het wel een steentje bijdragen aan de gezondheid van een paard! Lees verder en ontdek hoe en waarom ik jou gratis antwoord kan geven op al jouw vragen! En.... hoe jij een steentje kan bijdragen aan de gezondheid van paarden van mede paardeneigenaren! Lees meer >>>